LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ușoare avansuri rusești în Est. Putin s-a comparat cu Petru cel Mare

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ușoare avansuri rusești în Est. Putin s-a comparat cu Petru cel Mare

Putin s-a comparat cu țarul rus Petru cel Mare observând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare. Această invocare a istoriei imperiale ruse încadrează în mod explicit obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod evident imperialiste și încă maximaliste.

Putin se vede ca un al doilea Petru cel Mare. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.22 Partizanii ucraineni ar fi încercat un atac asupra șefului adjunct al administrației ocupației Melitopol, Nikolai Volyk, în Melitopol, regiunea Zaporijia, cu un dispozitiv exploziv improvizat pe 7 decembrie. Sursele au raportat că atacul nu l-a rănit pe Volyk.

UPDATE 06.04 Autoritățile ucrainene continuă să aplice măsuri dure asupra colaboratorilor ocupației. Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat pe 7 decembrie că a condamnat un preot al Patriarhiei Moscovei din Biserica Ortodoxă Ucraineană din Severodonețk, regiunea Lugansk, pentru că a furnizat informații despre forțele ucrainene forțelor ruse, în aprilie 2022.

UPDATE 05.51 Președintele rus Vladimir Putin stabilește condițiile pentru un război prelungit de cucerire în Ucraina. În cadrul unei întâlniri cu Consiliul prezidențial rus pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului (HRC), Putin a remarcat că „operațiunea specială” din Ucraina poate fi un „proces de lungă durată” și că achiziția unui nou teritoriu este un rezultat semnificativ al acest proces pentru Rusia. Putin s-a comparat cu țarul rus Petru cel Mare observând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare. Această invocare a istoriei imperiale ruse încadrează în mod explicit obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod evident imperialiste și încă maximaliste. Putin condiționează audiența națională rusă să se aștepte la un război prelungit și măcinator în Ucraina, care continuă să caute cucerirea unui teritoriu ucrainean suplimentar. Spațiul informațional rusesc a răspuns pozitiv afirmațiilor lui Putin și a stabilit condiții suplimentare pentru prelungirea războiului, un blogger comparând Ucraina cu Siria și observând că forțele ruse nu au început să experimenteze în mod semnificativ victorii pe câmpul de luptă decât după un anumit număr de ani de la începutul operațiunii. ISW a observat anterior că Kremlinul a stabilit condiții de informare pentru prelungirea războiului din Ucraina încă din vară, după eșecurile sumbre ale forțelor ruse de a-și asigura și păstra obiectivele principale. Această condiționare informațională este fundamental incompatibilă cu orice discuții privind încetarea focului sau negocieri. Putin pare să nu dorească să riște să-și piardă impulsul intern, oprindu-și operațiunile ofensive nici măcar pentru scurt timp, cu atât mai puțin să urmărească o cale de ieșire.

UPDATE 05.33 Putin folosește în special Comitetul pentru Drepturile Omului rusesc ca mijloc de consolidare a puterii politice într-un mod care este fundamental incompatibil cu principiile de bază ale dreptului internațional al drepturilor omului. După cum a raportat anterior ISW, Putin a schimbat componența HRC pe 17 noiembrie, înlăturând activiștii ruși pentru drepturile omului care criticau cenzura Kremlinului și instalând oficiali politici și împuterniciți, precum și un corespondent militar rus proeminent. Folosirea unui organism intern pentru drepturile omului pentru a susține și a stabili condiții pentru perpetuarea unui război genocid în Ucraina subminează declarațiile făcute de Kremlin cu privire la pretinsul angajament al Rusiei față de drepturile omului. Comentariul lui Putin care acuză Occidentul că folosește drepturile omului pentru a încălca suveranitatea statului subminează o premisă centrală a efortului internațional de a proteja drepturile omului.

UPDATE 04.57 Forțele ruse cresc probabil ritmul contraatacurilor lor în estul Harkovului și vestul Oblastului Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse pregătesc o operațiune de contraofensivă în vestul Oblastului Lugansk, o parte din care ar include operațiuni în direcția Kupyansk. Cherevaty a declarat că forțele ucrainene contraatacă activ contraatacurile rusești în zona Svatove, precum și în alte părți. Un blogger rus a susținut pe 6 decembrie că forțele ruse au efectuat contraatacuri de-a lungul întregii linii a frontului Svatove-Kreminna. Ministerul rus al Apărării a susținut pe 7 decembrie că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția lui Lyman.

Forțele ruse au continuat să-și apere pozițiile în direcția Svatove, pe fondul pretențiilor rusești privind continuarea operațiunilor de contraofensivă ucraineană pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se apără în direcția Kupiansk. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au continuat încercări limitate de a pătrunde în anumite zone ale frontului din estul Ucrainei folosind grupuri mici de forțe. Bloggerul rus a susținut că forțele ucrainene se pregătesc să atace pozițiile rusești de-a lungul liniei Lyman-Peryshi-Synkivka. O organizație de informații cu sursă deschisă din Georgia a prognozat că forțele ucrainene intenționează probabil să încercuiască Svatove și să nu o atace frontal.

image

UPDATE 04.40 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate, deoarece forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona Kreminna pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc asupra Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat poziții ucrainene în direcția Cervonopopivka (6 km nord de Kreminna) și că forțele ucrainene s-au retras din fortărețele de la sud-vest de Ploshchanka (17 km nord-vest de Kreminna). Un alt blogger rus a susținut că elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată de Gaardă din Armata 20 rusă de arme întrunite de gardă avansează încet în apropierea Kreminnei. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri pe o rază de 21 km nord-vest de Kreminna, lângă Ploshchanka și Chervonopopivka, precum și de-a lungul autostrăzii Makiivka-Ploshchanka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în estul Harkov și vestul regiunii Lugansk.

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul orașului Bakhmut pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins tentativele de atac rusești asupra Bakhmutului, la nord-est de Bakhmut, lângă Verkhnokamyanske (27 km nord-est de Bakhmut), Spirne (25 km nord-est de Bakhmut), Yakovlivka (12 km). nord-est de Bakhmut) și la sud de Bakhmut, lângă Bila Hora (15 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdiumivka (15 km sud-vest de Bakhmut).Atacul de la Bila Hora sugerează că forțele ruse ar fi putut traversa canalul Siverskyi Doneț Donbas din Kurdiumivka și împing spre vest. Surse ruse au susținut pe scară largă că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra Yakovlivka și că lupte aprige sunt în desfășurare lângă Bakhmut în Opytne, Klishchiivka și Soledar. Un blogger militar rus a remarcat că utilizarea zilnică a muniției cu arme de calibru mic de către forțele Grupului Wagner în zona Bakhmut este de 2.000 de cartușe pe zi de persoană. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ucrainene au încercat fără succes să recâștige anumite poziții pierdute la sud de Bakhmut. Surse rusești au discutat în mare măsură despre intensitatea operațiunilor din această zonă și au subliniat pierderile mari ucrainene.

image

UPDATE 03.58 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat la nord-est de Avdiivka spre Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka) și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a postat imagini ale batalioanelor 1 și 3 DNR care au lovit pozițiile ucrainene în Avdiivka și la sud-vest de Avdiivka în Vodiane. Un blogger militar rus a susținut că trupele ruse au avansat ușor spre vest de Novoselivka (15 km nord-est de Avdiivka) și au ajuns pe autostrada H20 Kostiantynivka-Donețk. Șeful DNR, Denis Pușilin, a remarcat că, capturarea de către Rusia a Avdiivka este de o importanță critică pentru a atenua presiunea artileriei a loviturilor ucrainene revendicate asupra orașului Donețk. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ucrainene au încercat să recâștige pozițiile pierdute la sud-vest de orașul Donețk, în zona Vuhledar.

UPDATE 03.27 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive și probabil că continuă să își reorienteze forțele în estul Oblastului Herson începând cu 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse apără poziții pe malul stâng (est) al râului Nipro în regiunea Herson. Șeful regiunii Herson, Serhiy Khlan, a raportat că forțele ruse și-au redus numărul personalului pe malul estic, unde sunt staționați în principal în posturi de observație. Khlan a declarat, de asemenea, că forțele ruse intenționează să ridice forțele majore din pozițiile din spate din estul Oblastului Herson și în alte părți, dacă forțele ucrainene atacă pozițiile ruse de pe malul de est. Khlan a mai raportat că forțele ruse continuă să construiască tranșee în estul Oblastului Herson.

image

UPDATE 02.49 Forțele ucrainene au continuat să lovească pozițiile și zonele din spate ale Rusiei în regiunea Herson pe 7 decembrie. O sursă ucraineană a raportat că ucrainienii au bombardat Nova Kakhovka și Hopry (lângă Hola Prystan) în regiunea Herson.] O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au lovit Hola Prystan cu rachete HIMARS. O sursă rusă a mai susținut că apărarea antiaeriană rusă a respins atacurile cu drone ucrainene care vizau aerodromul Belbek din Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruși.

UPDATE 02.15 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie și rachete la vest de Hulyaipole, pe malul de vest al râului Nipro în regiunea Herson și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 7 decembrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson, Ochakiv, Nikopol și orașul Zaporizhzhia. Administrația Oblastului Zaporijia a raportat că forțele ruse au efectuat și atacuri cu drone asupra țintelor din orașul Zaporijia și că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât șase dintre drone. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au lovit și orașul Dnipro folosind drone Shahed-136. Şeful din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele opt drone Shahed-136 ruse din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 01.30 Autoritățile de ocupație ruse par să transforme Mariupol, regiunea Donețk, într-o bază militară și logistică din spate pentru forțele ruse. Consilierul ucrainean al primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat că forțele ruse s-au stabilit în Ahrobaza și Berdyanske lângă Mariupol, organizând patrule militare pe străzile satului. Andryushchenko a mai raportat că oficialii ocupației au instalat un punct de control mobil pentru mașini și pietonii bărbați în zona „Piața matinală” din Mariupol pentru prima dată din septembrie. Acțiunile par a fi eforturi concertate de creștere a măsurilor de securitate în Mariupol și în regiunea înconjurătoare.

UPDATE 01.06 Putin a reiterat poziția oficială a Rusiei cu privire la utilizarea armelor nucleare într-o declarație adresată CDO a Rusiei pe 7 decembrie, fără modificări demne de remarcat. Putin a susținut că amenințarea unui război nuclear crește, dar că Rusia nu va fi prima care va folosi arme nucleare.[7] Putin a adăugat, însă, că, dacă Rusia nu este prima care inițiază prima utilizare a armelor nucleare, nu va fi nici a doua care va face acest lucru, deoarece „posibilitatea de a folosi [o armă nucleară] în cazul unui atac nuclear. pe teritoriul [rusului] sunt foarte limitate.”[8] Putin a reiterat că doctrina nucleară rusă se bazează pe autoapărare și a declarat că orice utilizare nucleară rusă ar fi o răzbunare. Putin a subliniat, de asemenea, că Rusia nu este „nebună” și este foarte conștientă de puterea armelor nucleare, dar nu le va „desfășura”.

UPDATE 00.48 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că armata rusă caută o pauză operațională în iarna 2022-2023 pentru a recâștiga inițiativa și a conduce o contraofensivă în primăvara lui 2023, susținând parțial evaluarea anterioară a ISW. Stoltenberg a declarat pentru Financial Times pe 7 decembrie, că Rusia încearcă să „înghețe” luptele din Ucraina „cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se poată regrupa, repara, recupera... și apoi încearcă să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara viitoare.” Declarația lui Stoltenberg susține evaluarea ISW conform căreia o pauză operațională ar favoriza Rusia prin privarea Ucrainei de inițiativă. O pauză operațională din această iarnă ar duce probabil la culminare prematură a operațiunilor de contraofensivă ale Ucrainei, ar crește probabilitatea ca Ucraina să piardă inițiativa și ar acorda forțelor ruse degradate o amânare valoroasă de trei până la patru luni pentru a se reconstitui și a se pregăti pentru a lupta pe o bază mai bună.

Putin continuă însă să nu pară dispus să urmărească o astfel de încetare a luptei. Armata rusă continuă operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului și, până acum, își refuză pauza operațională care ar fi în concordanță cu cele mai bune practici militare. Fixarea actuală a lui Putin cu operațiunile ofensive continue în jurul Bakhmutului și în alte părți contribuie la capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară în alte părți ale teatrului. Continuarea succeselor operaționale ale Ucrainei depind de capacitatea forțelor ucrainene de a continua operațiunile succesive până în iarna 2022-2023 fără întrerupere.

UPDATE 00.16 Forțele ruse au folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi orașele ucrainene pentru prima dată în trei săptămâni, probabil ca urmare a faptului că forțele ruse au modificat dronele pentru vreme mai rece. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au reluat folosirea munițiilor iraniene, după o pauză de trei săptămâni și a sugerat că forțele ruse s-au confruntat cu complicații la utilizarea dronelor din cauza problemelor de înghețare pe vreme mai rece. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au reluat utilizarea dronelor de fabricație iraniană cu intenția de a epuiza apărarea antiaeriană ucraineană în diferite zone de activitate și zone deschise ale frontului din Ucraina. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au desfășurat drone Shahed-136 în atacurile asupra regiunilor Kiev, Dnipropetrovsk, Poltava, Zhytomyr și Zaporijia. Forțele ruse au modificat probabil dronele pentru a opera în condiții de vreme mai rece și probabil că vor crește utilizarea acestora în Ucraina în săptămânile următoare, în sprijinul campaniei lor împotriva infrastructurii critice ucrainene. ISW a raportat anterior că forțele ruse depind din ce în ce mai mult de sistemele de arme fabricate iranian din cauza epuizării arsenalului de arme de înaltă precizie al armatei ruse.

ȘTIRE INIȚIALĂ Eforturile Rusiei de a face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura războiului din Ucraina ar putea cauza fricțiuni interne în armata belarusă. Statul Major ucrainean a raportat pe 7 decembrie că soldații serviciului de frontieră din Belarus și forțele armate din Belarus sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitățile conducerii politico-militar din Belarus din cauza amenințării cu intrarea Belarusului în războiul din Ucraina. ISW a evaluat anterior că ministrul rus al apărării, generalul de armată Şoigu, s-a întâlnit cu președintele belarus Alexander Lukașenko și cu ministrul bielorus al apărării, general-maior Viktor Khrenin, pe 3 decembrie, pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Belarusului pentru a sprijini campania ofensivă a Rusiei în Ucraina. ISW a mai raportat anterior că oficialii belarusi, inclusiv Lukașenko și Khrenin, au folosit retorica pentru a sprijini o operațiune de informare rusă în curs de desfășurare, care vizează fixarea forțelor ucrainene la granița dintre Belarus și Ucraina, cu amenințarea ca Belarusul să intre în război. Presiunea rusă și participarea oficialilor din Belarus la operațiunea de informare rusă în curs de desfășurare ar putea cauza neliniște în rândul personalului militar din Belarus. ISW continuă să evalueze că Belarus este foarte puțin probabil să intre în război în Ucraina, din cauza factorilor interni care constrâng disponibilitatea lui Lukașenko de a face acest lucru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”